Joulun ajan markkinamarathon Länsi-Uudellamaalla

Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy järjesti lauantaina 13.12. tutustumiskierroksen Länsi-Uudenmaan joulumarkkinoille.  Kierros antoi mahdollisuuden iskeä kolme kärpästä samalla iskulla ja lauantaista tulikin melkoinen markkinamarathon. Päivän aikana vierailimme Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinoilla, Fiskarsissa ja Tammisaaren joulumarkkinoilla. Matkamme taittui bussilla ja oppaanamme toimi Berit Mariani-Cerati.

Käyhtikohteet Länsi-Uudenmaan kierroksella

Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinat

Näistä markkinoista tulee ehdottomasti jokavuotinen käyntikohteemme. Markkinat järjestettiin tänä vuonna jo 20. kerran! Tapahtuma-alue sijoittuu aivan keskustan tuntumaan, Kirkkokentältä kirkon ja Laurentius-salin välistä tietä pitkin aina Lohjan museolle saakka. Poikkeavaa muihin markkinoihin verrattuna on selkeä menneen ajan henki, joka huokuu kojujen ulkoasusta sekä myytävistä tuotteista. Esimerkiksi metrilakut ja bulkkituotteet eivät kuulu tähän tapahtumaan.

Lohjan Menneen ajan joulumarkkinat 2014

Aloitimme tutustumiskierroksen Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermalan tapaamisella glögien merkeissä. Minna kertoi, että tapahtumassa on 230 myyjää joista osa tulee myymään ainoastaan näille joulumarkkinoille. Vuosittain markkinoilla käy 20-25 000 vierailijaa ja markkinoilla kävikin melkoinen vilinä.

Glögiä ja pullaa

Tämä loimulohi oli minulle markkinoiden kohokohta! Myyjänä oli humoristinen kala-alan ammattilainen Timo Sere, joka on muikku suussa syntynyt lohjalainen Lohjanjärveltä. Timo on ollut mukana ideoimassa Lohjan Menneen ajan joulumarkkinoita 20 vuoden takaa ja kokemusta herralta todella löytyy. Timon löytää vielä ennen joulua myymässä loimulohta Lohjan S-marketilta ma-ke 22. – 24.12. ma ja ti klo 6-20 ja aattona 24.12. klo 13 saakka. 70v kieppeillä oleva Timo elävöittää kalatahtumia ja -markkinoita tulevaisuudessakin niin kauan kun virtaa riittää. Tapahtumamestarit Sere’t tarjoaa myös catering-palvelua, joten kehotan kaikkia kalanystäviä tilaamaan Timon piristämään tunnelmaa omiin juhliin.

” Nami, nami, nam-nam. Tuosta jos kalaherkku paranee, niin sitä ei voi syödä – se pitää juoda!”

Sere tilaa Norjan lohta suoraan omilta yhteyshenkilöiltään ja kala on neljässä tunnissa perkaamisesta Helsingissä. Kala on takuuvarmasti tuoretta, sillä lohi on enintään 3 pv vanhaa. Loimulohen lisäksi Timo suositteli kokeilemaan savustettua nieriää, sillä se on maukkain savukala josta ruodot lähtevät irti kuin itsestään.

Loimuloheen lisättiin suola vasta kypsennyksen jälkeen, joka imeytettiin loheen ruiskimalla vettä suihkepullolla. Tämän jälkeen lohipala liekitettiin konjakilla ja tadaa – valmista! En ole koskaan maistanut näin hyvää loimulohta. Myynnissä oli kylkeen vielä paikan omaa soossia joka kruunasi kokonaisuuden.

Loimulohta Lohjan Menneen ajan markkinoilla 2014

Loimulohta

Sienikoreja ei ole koskaan liikaa! Lohjalla oli monipuolinen valikoima erikokoisia, -muotoisia ja eri materiaaleista tehtyjä koreja joiden hintakin oli erittäin kohtuullinen, esimerkiksi keskikokoinen pärekori n. 30€. No, sienestyskauteen on vielä sen verran pitkä aika, että jätin korin ostamisen kevääseen.

Koreja

Olen hieman hurahtanut villiyrtteihin ja kaikki niihin liittyvä vetääkin puoleensa. Markkinoilta löytyi Karjaalta kotoisin oleva Villiyrttipuoti joka myi erilaisia hyvinvointiin ja kauneuteen liittyviä hoitavia tuotteita kuten salvoja, öljyjä ja voiteita. Puodissa oli tarjolla myös ruokatuotteita kuten sinappia, kuusenkerkkäsiirappia ja viherjauhetta. Tuo smoothien, puuron tai vaikka myslin joukkoon lisättävä viherjauhe lähtikin matkaani. Jauhe sisälsi yleisvahvistavaa nokkosta, hampunsiemeniä, kehäkukkaa ja pihlajanmarjoja.

Villiyrtit ovat suomalaista superruokaa joita käyttämällä pystyy vaikuttamaan omaan terveyteen ennaltaehkäisevästi ja vahvistamaan yleiskuntoa. Muut tunnetummat superruoat kuten gojimarjat ym. ovat ulkomaalaisia vastineita jotka pystyy pitkälti korvaamaan vastaavilla suomalaisilla tuotteilla, jonka vuoksi kannustan kaikkia tutustumaan suomalaiseen villiyrttimaailmaan. Aloita vaikkapa yrttiterapeuttiguru Henriette Kressin sivuilta Henriette’s Herbal.

Villiyrttipuolti

Myynnissä oli myös vihtoja, kauniita kuppikakkuja ja lyhtyjä.

Vihtoja cupcakes lyhtyjä

Fiskars ja Ravintola Wärdshus

Kierros jatkui Lohjalta Fiskarssin ruukkimiljööseen, jossa Fiskarsin Kaisa Parviainen oli meitä vastassa. Pääsimme nauttimaan herkullista riisipuuroa Ravintola Wärdshusissa, jonka à la carte listalta löytyy klassikkoannoksia kauden raaka-aineista.

Wärdshus riisipuuro

Puuron jälkeen piipahdimme Fiskarsin Lukaalissa joulumyyjäisissä, jonne oli löytänyt myös Fiskarsin Museon jouluenkeleitä ja Lucia-neitokainen.

Fiskarsin Lukaali

Tammisaaren joulumarkkinat ja Cafe Gamla Stan

Tammisaaren matkailuinfo

Fiskarsista suuntasimme kohti Tammisaaren joulumarkkinoita jossa oppaaksemme saimme Raaseporin matkailun Viveca Blombergin. Joulupukkiakin olisi päässyt tapaamaan matkailuinfossa, jolle sai esittää kolme toivomusta.

Joulupukki Tammisaaressa

Tammisaaren joulumarkkinat

Markkinoilta suuntasimme kahvittelemaan yli 60-vuotiaiden omenapuiden alle Cafe Gamla Staniin, Tammisaaren vanhan kaupungin sydämeen. Lena ja Bosse Andersson ovat pitäneet kotipihallaan kahvilaa jo vuodesta -95, jossa myydään itsetehtyjä herkkuja niin paikanpäällä nautittavaksi kuin kotiin vietäväksikin. Perhe Andersson pitää oviaan auki kahvilatoiminnan lisäksi puutarhassaan kesäisten trubaduuritiistaiden merkeissä. Kahvila on auki koko kesän ja kuukauden ennen joulua klo 11-19 joka päivä.

Jos haluat kokea Tammisaaren paikallisen silmin, suuntaa tänne!

Cafe Gamla Stan joulunaikaan

Niin se ilta sitten hämärtyi ja päivä kääntyi kohti iltaa. Monta kokemusta rikkaampana hyppäsimme takaisin bussiin ja suunta kohti kotia.

Joulukuinen ilta Tammisaaren vanhassa kaupungissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s